Nya rivningar av romska läger i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Flera romska läger i södra Stockholm ska återigen rivas, och fattiga EU-migranter ställs under bar himmel. Ett svek från den nya vänstermajoriteten i Stockholm, hävdar aktivister för mänskliga rättigheter.

Förra vintern var vräkning och rivning av romska läger något av en sensation i nyheterna. De senaste månaderna har det blivit vardagsmat i Stockholm. Just nu står flera läger i södra delen av staden inför beslut om vräkning, bekräftar Kronofogden för ABC.

Människorna som bor i Enskedeskogen visar hur man byggt skydd undan regn och kalla vindar.

– När polisen kommer hit så vet vi inte vet inte vad som ska hända med oss sedan, säger en av Magda Popescu och slår ut med händerna.

Förra vintern riktade Miljöpartiet kritik mot Alliansen för att man rev romernas läger och man krävde en tak över huvudet-garanti för alla EU-migranter. Nu efter valet är det Miljöpartiet som sitter vid makten.

– Vi vet att vintern närmar sig, det blir kallare för varje dag. Det här är en oerhört utsatt grupp människor.

Varför stoppar ni då inte avhysningarna?

– I den nya majoriteten så är vi överens om att vi ska vara väldigt restrektiva med avhysningar.

Varför stoppar ni inte avhysningarna då?

– Alltså, den viktigaste frågan för oss är att få fram fler sovplatser, och det är där vi måste börja. Vi måste se till att det finns fler möjligheter för de här människorna att få drägliga boendeförhållanden.

Jag frågar igen, varför stoppar ni inte avhysningarna tills det finns fler sovplatser inomhus?

– Det är otroligt viktigt att jobba med att få fram fler sovplatser.

Mer svar än så om avhysningarna och rivningarna av lägren som stundar just nu, får vi alltså inte av det nya socialborgarrådet i Stockholm, Åsa Lindhagen (MP).

Hans Calderas, som är svensk rom, är mycket kritisk till att vräkningarna fortsätter. Det är ett svek, tycker han.

– Nu tycker jag att det nya styret går på samma linje som Alliansen. Det strider mot mänskliga rättigheter och det strider mot Genèvekonventionen.

Antalet platser på härbärget för EU-migranter, Vinternatt, ska i år fördubblas, till cirka 80 platser, men det är långt ifrån för att täcka behoven. Och för att bestämma vilka som ska få sova inomhus, tvingas personalen lotta ut platserna.

Tidigare socialborgarråd Anna König Jerlemyr (M) säger till Dagens Nyheter att hon är emot att det nya styret utökar antalet platser på Vinternatt, eftersom det enligt henne riskerar att understödja mer tiggeri på Stockholms gator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.