Nya Slussen svårstoppad

Uppdaterad
Publicerad

Motståndare till Nya Slussen frågade ut oppositionspolitiker om vad som händer med de redan klubbade planerna om det blir maktskifte.

Både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare röstat emot detaljplanerna för Nya Slussen, men om det blir maktskifte betyder inte det att bygget av Nya Slussen stoppas. Att riva upp hela planen och börja om är inte aktuellt säger både vänsterpartiet och socialdemokraterna

– Vi tycker de här Slussenförslaget är dåligt, men det har skett en demokratiprocess och om man ska ha någonting annat då skulle det ta väldigt lång tid med alla överklaganden, säger Maria Hannäs (V) ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Efter valet 2014 – ABC

Inte heller oppositionskollegan i stadsbyggnadsnämnden tror på att det skulle gå att börja om helt från början.

– Det är alldeles för sent för att helt börja om, men det måste göras väldigt viktiga förändringar av den planen som är antagen, för den är inte bra, säger Maria Östberg Svanelind (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Hoppas på ändringar

Men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bedömer att det går att göra förändringar inom den befintliga planen för Nya Slussen.

– Det handlar tillexempel om anslutningen mellan Slussen och Gamla stan, bilvägarna där, säger Maria Östberg Svanelind (S).

Även vänsterpartisten Maria Hannäs menar att det är viktigt att de görs ändringar gällande detaljer.

– Man kan göra bron mycket smalare, klä den med grönska, men framför allt ska man se till att siktlinjerna förändras och blir kvar som de är i dag, säger hon.

Inget besked från MP

Miljöpartiet däremot anser att de har fått för dålig insyn i projektet för att kunna ta ställning till om planen för nya Slussen ska behållas eller rivas upp helt och hållet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet