Försenad nystart av Lidingöbanan

Uppdaterad
Publicerad

SL meddelar att trafikstarten för Lidingöbanan skjuts upp.

Lidingöbanan har varit avstängd för modernisering sedan sommaren 2013. Trafikstarten har varit planerad till den 28 mars i år. Nu meddelar SL att detta datum inte kommer att kunna hållas.

Orsaken är att det under provkörningar på den nya banan framkommit brister i det nyinstallerade signalsystemet.  Delar av systemet måste bytas ut. Det är inte säkert när banan kommer gå igen, men på SL:s presstjänst säger man att man hoppas att spåren är igång igen till hösten.

Strax före jul spårade ett tåg ur under en testkörning på grund av att säkerhetssystemet krånglade. Mer detaljer om den uppskjutna invigningen kommer att avtäckas på en presskonferens klockan 11 på onsdagsförmiddagen.

– Det är givetvis ett misslyckande. Men efter en noggrann utvärdering tvingas vi nu konstatera att det nuvarande systemet är allt för störningskänsligt för att kunna garantera en stabil trafik. Därför har jag beslutat att vi nu måste byta ut delar av det redan installerade systemet. Arbetet med att hitta en ny leverantör påbörjas omedelbart, säger trafikförvaltningens chef Anders Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.