Obegränsat buller på Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats kan bli bullrigare, en statlig utredning föreslår att ta bort begränsningar för hur många starter och landningar som får göras.

I hela landet är cirka 100.000 personer störda av flygbuller, hela 80.000 av dem bor i närheten av Bromma flygplats. En statlig utredning vill nu ta bort alla restriktioner för hur många gånger man får överskrida maxbullergränsen på Bromma, skriver tidningen Mitti.

Utredarna föreslår att man ska få överskrida maxljudgränsen 70 decibel, alltså så mycket som det låter när de största planen lyfter och landar, som mest 16 gånger per dygn. Med undantag för Stockholm, där vill de inte att kraven på maximal ljudnivå ska gälla alls, eftersom bullerbegränsning anses få negativa konsekvenser för Stockholms bostadsbyggande.

De bullerutsatta områdena är stora med pågående och planerade bostadsbyggen som skulle kunna bli lidande om samma flygrestriktion som skulle gälla resten av landet infördes i Stockholm, resonerar utredarna. Undantaget gäller både befintliga hus och nybyggen. Däremot föreslås inte undantag för Solna, Sollentuna och Järfälla kommuner. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.