Foto: Bertil Ericsson/TT

Okänd orsak bakom Gamla stan-brand

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt på måndagskvällen i en butikslokal i Gamla stan i Stockholm. Boende i huset samt i några intilliggande fastigheter fick evakueras. Polisen utreder händelsen som mordbrand.

Spridningsrisken bedömdes vara stor och omkring 50 brandmän ryckte ut för att bekämpa branden.

– Det är en mardröm när det brinner i Gamla stan. Husen står så tätt, säger Toni Frank, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Branden orsakade kraftig rökutveckling. Ingen ska ha skadats allvarligt, enligt polisen. En person som på egen hand lämnade den brinnande byggnaden rökskadades lindrigt.

Orsaken till branden kommer nu att utredas med misstanke om mordbrand.

– Det är många som bor där och spridningsrisken har också betydelse för rubriceringen, säger Kia Samrell, vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Under dagen undersöker polisens tekniker lokalen som brann. De boende som evakuerades under måndagskvällen har kunnat gå tillbaka till sina bostäder, uppger polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.