Ökat stöd till EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Idag beslutar Kommunstyrelsen i Stockholms stad om ökade insatser för att hjälpa fattiga EU-medborgare i Stockholm. Det handlar om 5,3 miljoner kronor som bland annat ska gå till fler sovplatser och ökat stöd till frivilligorganisationer.

Kommunstyrelsen i Stockholms stad väntas alltså idag besluta om att satsa 5,3 miljoner extra på fattiga EU-medborgare. Detta eftersom de 11 miljoner kronor, som sedan tidigare finns anslagna inte räcker till för att fylla behoven. Utanför en mataffär i Stockholm träffar jag Aurica från Rumänien. Hon är gravid i tionde veckan och pratar lite spanska och har har varit i Stockholm i några dagar.

ABC: Är det kallt?

– Ja, det är kallt ute.

ABC: Och inatt, var ska du sova?

– Utomhus.

Så här används pengarna

Av de 5.3 miljonerna används 1 miljon till att utveckla samverkan med organisationer och myndigheter och en miljon till den ideela sektorn för att tillgodose basbehov. 1,3 miljoner för två handläggare som arbetar med fattiga EU-medborgare. Och så satsas 2 miljoner på en evakueringslokal att användas vid avhysningar, vilket gör att antalet härbärgesplatser blir 130 stycken. En ökning, men ändå långt från de 500 fattiga EU-medborgare som i november fanns i Stockholm.

– Det här är en början, och det är en fördubbling, säger Ewa Larsson (MP), vikarierande socialborgarråd. Nästa steg är att öppna ett nytt härbärge i slakthusområdet. Där ligger vi i förhandling med fastighetsägaren.

(M) vill inte se kåkstäder

En del av det nya åtgärdspaketet handlar om rutiner vid avhysningar från läger där fattiga EU-medborgare bor. Sedan valet har det inte skett några avhysningar, något som det förra socialaborgarrådet Anna König Jerlmyr varit starkt kritisk mot.

– Vi behöver upprätthålla ordningslag och ordningsstadga, säger Anna König Jerlmyr (M). Vi kan inte se framväxten av permanenta kåkstäder eller boendeplatser. Miljöpartiet har ju drivit en annan politik, men som de nu måste backa ifrån, därför att det går inte att tillåta en permanentning av den här typen av boendemiljöer.

”Ska ha en ordentlig säng”

Men enligt Ewa Larsson så har det aldrig varit tal om att upphöra med avhysningar. Stoppet har varit tillfälligt i väntan på att alternativa boendeformer finns på plats och att det finns resurser att informera om dessa alternativ i samband med avvisningen.

– Vi delar ju stockholmarnas uppfattning att människor inte ska behöva bo på gator eller i parker, säger Ewa Larsson. Människor ska ha en ordentlig säng att sova i och sanitära ordnade förhållanden. Det är det vi har jobbat för att kunna ge alternativ. Men det kan ju också finnas andra alternativ, nödprövningar och att hjälpa människor att åka hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.