Omfattande it-haveri hos SAS

Uppdaterad
Publicerad

Först en helt död SAS-sajt i närmare ett dygn. Sedan slocknade och vaknade hemsidan om vartannat. It-haveriet mellan måndag och tisdag gjorde det svårare för bolagets resenärer att checka in.

Hemsidan slocknade första gången vid 15-tiden på måndagen. Under tisdagsmorgonen var felet dock avhjälpt även om det var fortsatt trögt under dagen, enligt Henrik Edström, presschef på SAS. Han förklarar att felet uppstod när en leverantör skulle upprätta en ny funktion på sajten.

– Det tog lång tid att lösa, och vi beklagar gentemot våra kunder som inte kunde boka eller checka in via hemsidan.

I juli utsattes bolaget för en så kallad ddos-attack, när en stor mängd trafik skickas för att överbelasta systemet. Då låg sajten nere, men annars är dylika problem ovanliga, meddelar SAS.

På Arlanda flygplats i Stockholm har man inte märkt av problem med att resenärer till exempel inte kunnat logga in via nätet.

– Trafiken har flutit på normalt. Det är mjöligt att folk fångade upp det här i går och var ute i lite bättre tid, säger Åsa Öhman vid presstjänsten på Swedavia som driver flygplatsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.