Oppositionen lovar fler barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet gemensamt sitt förlossningslöfte för Stockholm. Man lovar bland annat en barnmorska per födande kvinna, en jourtelefon för gravida och en ny förlossningsenhet i Huddinge.

Under september beräknar man att nästan 2500 nya Stockholmare kommer födas. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill se till att en barnmorska bara jobbar med en födande kvinna i taget senast 2018. Idag jobbar barnmorskor ofta med två, och ibland tre, kvinnor på samma gång.

– Forskning visar att om man har en barnmorska per kvinna i slutskedet av förlossningen minskar risken för komplikationer. Barnet och mamman får en tryggare start, säger Helene Öberg (MP), oppositionslandstingsråd.

Efter valet 2014 – ABC

Förutom den ökade bemanningen lovar man också en jourtelefon för gravida och de som precis fött barn, betald specialistutbildning och en ny barmorskeledd enhet på Huddinge sjukhus.

– Vi från Socialdemokraternas sida har sagt att vi vill satsa två miljarder mer på landstingen, för att just anställa mer personal. För Stockholm läns landsting innebär det 400 miljoner extra och en del av det kan vi använda till det här löftet, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.

Förändring eller tomma löften

Susanne Falck jobbar som barnmorska på Karolinska sjukhuset i Solna, och hon har tillsammans med sin yrkeskår länge efterlyst både ökad bemanning och bättre löneutveckling.

– Det är positivt att många partier har hörsammat att det finns problem inom förlossningsvården, sen skulle man ju vilja höra mer om tidsplaner tycker jag. Är det bara saker man lovar nu inför valet eller är det något som faktiskt kommer fullföljas, säger hon.

Stor andel förlossningsskador i Stockholm

I år har nästan var tionde kvinna i Stockholms län blivit hänvisad till ett annat sjukhus än det hon valt att föda på, och Stockholm har högst andel allvarliga förlossningsskador bland förstföderskor i hela landet. Och här drar oppositionen räta linjer till situationen på förlossningsavdelningarna.

– Förlossningen är i kris, och nu offrar sig barnmorskorna genom att hoppa över lunch eller toalettbesök för att upprätthålla en god vård, men det är ingen hållbar lösning utan vi måste se till att förbättra arbetsmiljön, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet