Oppositionen: Missbrukarvården i fritt fall

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kräver en utredning om drogdöden i Stockholm. ”Missbrukarvården är i fritt fall” tycker Vänsterpartiet, och anklagar alliansen för att ha skurit ned socialtjänstens resurser.

Trots valrörelsen har det varit ganska tyst om socialpolitiken som gäller en av de allra mest utsatta grupperna: missbrukarna. Men oppositionen kräver nu en utredning om varför de narkotikarelaterade dödsfallen ökat. När det gäller de som dör med heroin är ökningen dramatisk, från 29 dödsfall 2010 till 65 st 2013, enligt ABC:s granskning.

Vänsterpartiet anklagar alliansen

Polisen beskriver att man saknar resurser att bekämpa heroinligorna, och konkurrensen från den svarta marknaden med metadon och subutex har också fått heroinlangarna att dumpa priserna på heroinet.

ABC granskar missbrukarvården

Men när vi talar med narkomaner och personal inom socialtjänsten och på behandlingshem, berättar de att det har blivit mycket svårare för missbrukare att få hjälp och rätt vård. Vårddygnen på institution har gått ned visar också vår granskning.

Från oppositionens sida tror man att brister i vården är en del av förklaringen bakom den ökade drogdöden.

– Missbruksvården i Stockholm är i fritt fall. Man har så lite att erbjuda. Och det beror på de nedskärningar som alliansen har gjort under åtta år. Den här gruppen har fått ta största smällen, de får inte kvalitativ vård och det kan vi se. Och det finns så mycket dolt missbruk i Stockholm, inte minst bland unga som far väldigt illa, säger Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö.

Socialborgarrådet: Vi är beredda att göra mer

Kritiken tillbakavisas av socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– Vårt besked är att alltid göra den bedömning som behövs. Är det så att det är placering på behandlingshem som behövs eller är det öppenvård: Man ska göra det som passar var och en bäst.

Men socialsekreterare säger att pengarna inte finns?

– Jag kan konstatera att vi har tillfört 160 miljoner till stadsdelarna de senaste två åren. Men vi är beredda att göra mer.

S vill skjuta till resurser efter utredning

Socialdemokraterna vill nu utreda de drogrelaterade dödsfallen.

– Det är väl uppenbart så att om man går till socialtjänsten för att få hjälp i en missbrukssituation, och inte får det, då är det inget bra som händer under tiden, säger oppositionsborgarråd Roger Mogert.

– Det är kostsamt att ha folk i narkotikamissbruk. Det lönar sig faktiskt att satsa pengar både mänskligt och ekonomiskt.

Men hur mycket mer skulle ni vilja satsa?

– Det är för tidigt att sätta en siffra på det. Först behöver vi göra en kartläggning av vad exakt det är som skapar problem och sedan ska vi skjuta till de resurser som behövs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet