Foto: Scanpix

Orientexpressen besöker Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11.04 rullade för första gången den legendariska Orientexpressen in på Stockholms central.

Orientexpressen har funnits i 130 år och rullade ursprungligen från Paris till Istanbul men har aldrig tidigare trafikerat någon stad i Norden. Igår gjorde tåget ett stopp i Malmö innan det fortsatte mot Stockholm.

Tåget har varit välkänt ända sedan 1883. Vagnarna på dagens tåg är från 1920-talet, och varje vagn har tagit 23.000 timmar att renovera.

– Den här vagnen är berömd. Den heter 3544 och räddades från att förstöras eftersom den rekvirerades av Hitler. Den användes somo bordell för hans officerare i Limoges, säger Bruno Janssen, tågvärd.

Resenärerna som reser i den här lyxen är främst från USA, Frankrike, Italien och Tyskland. Från Stockholm rullar tåget till Venedig i morgon. En tur som tar totalt 44 timmar.

Tåget fick sitt stora genombrott på 30-talet, då även deckarförfattaren Agatha Christie skrev boken ”Mordet på Orientexpressen”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.