Orka är Sveriges första sjöräddningshund

Uppdaterad
Publicerad

Schäfertiken Orka är specialtränad på att hitta nödställda eller försvunna människor i skärgården.

Orka står i fören på Sjöfartsverkets lotsbåt och vittrar mot vinden. Hon kan känna doften från en människa på tusen meters håll och hennes känsliga nos ska hjälpa sjöräddningen att rädda liv. När hon får vittring lyfter hon nosen och hundföraren Anette Stierna visar skepparen från vilket håll doften kommer.

Orka är sedan tidigare specialtränad på att hitta personer som blivit begravna i rasmassor, och hennes känsliga nos sparar många viktiga söktimmar oavsett om det är ljust eller mörk.

– Tiden kan minska från två timmar till trettio minuter eftersom båten kan köra fortare genom ett sökområde. Och för Orkas del så spelar det ingen roll om det ljust eller mörkt ute, säger hundföraren Anette Stierna.

Orka och Anette Stierna tillhör Dalarös sjöräddningstation. I framtiden ska det finnas fler hundar i landet som ska jobba för sjö och flygräddningsinsatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.