Österåkers kommun lönesatsar på socionomer

Uppdaterad
Publicerad

Med hopp om att få fler att arbeta kvar i Österåker ska kommunen nu införa en lönetrappa för socialsekreterare, LSS-handläggare och biståndshandläggare med myndighetsutövande uppgifter.

Lönetrappan ska göra att en anställd som under två år har arbetat med samma uppgifter får en löneökning på 2.000 kronor. Efter ytterligare två år höjs lönen återigen med 2.000 kronor.

För socialsekreterare med ansvar för barnavårdsutredningar blir löneökningen efter det fjärde året 3.000 kronor. Lönetrappan ska vara en lönesatsning med samma belopp oavsett prestation.

Ska motivera till att arbeta kvar

Personalomsättningen bland socialsekreterare och bistånds- och LSS-handläggare har ökat markant de senaste åren. Det är svårt att rekrytera erfarna socionomer. Den svåraste situationen finns bland barn- och ungdomsutredare.

Det har också visat sig att man kan få betydligt högre lön genom att byta arbetsgivare.

Syftet med lönetrappan är att gynna personal som arbetar kvar inom socialförvaltningen och motivera dem genom att lönen höjs stegvis ju längre man arbetar kvar.

– Vi hoppas att detta ska leda till att fler väljer Österåkers kommun som arbetsgivare och att man ser fördelarna att stanna hos oss, säger Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Ingår i 2015 års budget

Lönetrappan har under ett halvår arbetats fram av chefer och fackliga representanter och gäller från januari 2015.

Kostnaden för lönetrappan och engångssatsningen täcks inom socialnämndens och Vård- och omsorgsnämndens tilldelade budgetram för 2015.

Facket positivt

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, som organiserar de flesta socionomer i landet, pekar på att det här kan vara ett sätt att stoppa den höga personalomsättningen som har gjort det dyrt för kommunerna. Samtidigt har den gjort verksamheten lidande.

– Det behövs struktursatsningar på lönerna, och det här är ett sätt att göra det på. Ska man ha erfarna medarbetare måste man göra något för att behålla dem, säger han.

Han menar att löne satsningendet på sikt till och med kan visa sig bli en besparing för kommunerna. Blir det lyckat höjer den dessutom erfarenheten och kompetensen på socialkontoren.

– Det här är ett sätt att påbörja den resan. Många kommuner skulle behöva följa efter, säger Markus Furuberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.