”Ovärdigt att inte ta emot Simona”

Uppdaterad
Publicerad

”Grunden måste vara att man behandlar först, och sedan löser man i efterhand vart man ska skicka räkningen”, säger Gustav Hemming (C).

Centerpartiets landstingsråd Gustav Hemming reagerar på ABC:s inslag om rumänska Simona som är hemlös och som fått sova i ett tältläger i Högdalen när härbärgena varit fulla.

När Simona fick missfall ville sjukhuset inte ta emot henne eftersom hon saknar det EU-försäkringskort som ger henne rätt till sjukvård även i Sverige.

EU-migranter i Stockholm

– Det är faktiskt ovärdigt Sverige att man på sjukhusen blir osäkra på om man ska ta emot en person på grund av regelfrågor om betalningen. Vårdetiken måste alltid gälla först. Dessutom tog Stockholms läns landsting redan 2009 fram riktlinjer för hur man ska behandla papperslösa – att man aldrig ska neka nödvändig vård eller vård som inte kan anstå – och det här är enligt mig ett parallellfall till det, säger Gustav Hemming.

”Sjukhuset får skicka en räkning”

ABC: Så varför ser det ut såhär?

– Uppenbarligen känner man på sjukhusen till att de nationella reglerna säger att det är hemlandets ansvar för dessa medborgare. Och då tror man att det tar över de riktlinjer och den vårdetik som gäller för Stockholms läns landsting. Det är väldigt olyckligt. Grunden måste vara att man behandlar först, och är det sedan så att man på sjukhusen vill veta vart man ska skicka räkningen så löser man det i efterhand, i dialog med landstingets förvaltning. Där har man goda svar på de här frågorna, säger Gustav Hemming.

Vem ska då betala i det här fallet?

– Där råder en oklarhet i lagstiftningen. Vi har regler för papperslösa från länder utanför EU, och samma regler som gäller för papperslösa borde gälla även för EU-migranter utan rätt papper. Och är det så att hemlandet inte tar ansvar för sina medborgare så löser man betalningen över landstingets konto, inte över sjukhusets. Sjukhuset får skicka en räkning, helt enkelt.

Vill se tydligare regler

Är det här Centerpartiets ståndpunkt i frågan eller är det här vad som faktiskt gäller?

– Jag har pratat med vår förvaltning, och i praktiken är det såhär det är. Och det gäller även andra fall med patienter som inte kan betala. Så jag bedömer att min tolkning är korrekt. Det vill säga att detta är parallellfall till de papperslösas situation. Därför bör vården känna sig trygg i att hålla fast vid vårdetiken – behandla först – och sedan dikutera med landstinget hur man ser till att man får betalt för det man har gjort. Jag har inte hört någon annan uppfattning än att det är på det här viset det ska fungera, säger Gustav Hemming.

Gustav Hemming vill se tydligare regler från regeringen och Socialstyrelsen.

– Eftersom den svenska lagen verkar utgå från att alla EU-länder tar väl hand om sina medborgare så är den lite blind för den här gruppen som kanske inte har den starka försvarande handen från sina hemländer. Då är det viktigt att regeringen och Socialstyrelsen nu ser till att det blir en tydlighet i reglerna, som ligger i linje med det synsätt vi har på vård för papperslösa, säger Gustav Hemming.

Måste stå klart för alla

Vänsterpartiet är mycket kritisk mot att Simona inte fick vård direkt.

– Hur är det möjligt att detta återigen händer? Vård som inte kan anstå ska alltid erbjudas oavsett vem som har betalningsansvaret. Det får lösas senare. Nu måste det stå klart för alla och envar, säger landstingsråd Håkan Jörnehed (V).

Produktions- och personallandstingsråd Anna Starbrink (FP) tycker att Karolinska ska skicka fakturan till Rumäniens ambassad

”Jag föreslår att Karolinska sjukhuset skickar fakturan till Rumäniens ambassad… Diskrimineringen som dessa människor utsätts för i Rumänien riskerar uppenbarligen att förfölja dem ända in på svenska sjukhus”, skriver Anna Starbrink på sin blogg.

Även Ella Bohlin, Kristdemokraternas förstanamn inför landstingsvalet, beklagar behandlingen av Simona.

Landstinget: Ska oreserverat ge akut vård

Karolinska: Vården först, pengarna sedan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet