Glädjebetyg i Stockholms skolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolelever i Stockholm får högre betyg än vad dom kanske borde ha. Och kunskapsskillanderna är stora bland ungdomarna som lämnat nian och ska ta klivet in på gymnasiet. Det visar siffror som Svenska Dagbladet publicerar idag.

Fyra av tio skolor som ger överbetyg i matematik hittar man i Stockholm.

På Waldorfskolan Ellen Key i Spånga fick 9 av 10 elever högre mattebetyg än vad som motsvarades av deras nationella prov. Skolans rektor pekar på att man väger in många andra prov i betygsbedömningen, men att man ska undersöka vad den stora skillnaden kan bero på.

23 procent skulle inte fått godkänt

Sedn tidigare har utbildningsförvaltningen i Stockholm pekat på stora kunskapsskillnader bland eleverna som ska börja på gymnasiet.

I diagnosprov som gjordes i höstas av elever som skulle börja i gymnasiet, fick 23 procent av dom så låga poäng att det inte skulle gett dom godkänt betyg i nian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.