Övergödda fjärdar ska väckas till liv

Uppdaterad
Publicerad

Ska bli förebild för andra övergödda fjärdar och vikar längs Östersjön.

Bottnarna på Björnöfjärden är helt döda av övergödning. Men nu ska det bli ändring. Med privata pengar rustas Björnöfjärden på Ingarö till nyskick. Och den ska bli en förebild för hur man ska ta hand om alla övergödda fjärdar och vikar längs Östersjön.

-Det luktar som ruttet ägg av sedimenten här, säger projektledaren Emil Rydin på Baltic Sea 2020 när han tar upp ett sedimentprov från fjärdens djup.

Precis som många andra vikar i Östersjön är Björnöfjärden kraftigt påverkad av övergödning. Allt syre är borta – och med det allt liv under fem meters djup.

50 års övergödning ska oskadliggöras

Men nu ska fjärden väckas till liv igen. Under två säsonger behandlas bottnarna med en kemikalie som binder överflödig näring – det vill säga fosfor – i bottenslammet. Fosfor som samlats under mer än 50 år av övergödning ska oskadliggöras.

Metoden är beprövad, den har använts i insjöar tidigare. Men aldrig i havet. Och unikt är att hela restaureringen betalas med privata pengar. Stiftelsen Baltic Sea 2020 bildades 2005 när finansmannen Björn Carlsson donerade 500 miljoner kronor av sina egna pengar för att rädda Östersjön. Nu har man tagit sig an Björnöfjärden för att bevisa hur man kan restaurera förstörda vikar och kustvatten.

-Syftet är att det här ska vara ett demonstrationsprojekt i full skala där vi visar att det går att komma åt övergödningsproblemen, säger projektledaren Linda Kumblad.

-Vi är övertygade om att vi kommer att se effekter redan nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.