Dyrare p-piller efter årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet införs nya patientavgifter och nya regler gällande patientåterbud inom Stockholms läns landsting. Bland annat höjs egenavgiften för p-piller.

De är enligt de beslut som fattats i landstingsfullmäktige som gör att vissa avgifter för vård höjs och att det reglerna gällande bland annat återbud ändras från och med årsskiftet.  

En av de avgifter som höjs är avgiften per vårddag för slutenvård. I dag kostar det 80 kronor per vårddag, men från och med den 1 januari 2015 kommer den kostnaden att vara 100 kr per vårddag.

Dyrare p-piller

Även egenavgiften för p-piller höjs från 60 kronor per år till 100 kronor per år. Enligt landstingets hemsida så behövs höjningen eftersom fler kvinnor tar del av subventionen efter att åldersgränsen höjdes från 22 år till 25 år vid årsskiftet.

Tidigare avbokning

I dag har vårdgivaren fått ta ut en avgift för uteblivet besök om du som patient inte gjort en avbokning 4 timmar i förväg. Från och med årsskiftet ändras den tidsgränsen till 24 timmar. Enligt landstinget så medför förändringen av tidsgränsen att det blir lättare för vårdgivare att boka in en annan patient på den lediga tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.