Skollunch för äldre ger näring och samvaro

Uppdaterad
Publicerad

Syftet är att få en chans att äta nyttigt samtidigt som man umgås med barn och ungdomar.

Eleven Marina och pensionären Rosika har precis träffats för första gången. Efter bara några minuter vid samma bord i matsalen delar de med sig av erfarenheter och upplevelser. Kanske är det början på en fin vänskap?

– Det är härligt att träffa de äldre. Min mormor bor långt bort, så jag har aldrig träffat henne, säger Marina Hafidh.

Vid samma bord sitter även Inga-Lil Strömberg.

– Det är trevligt. Man träffar ju inte barn så ofta i den här åldern, säger Inga-Lil.

Doften av grillad kyckling fyller matsalen i Västerholms friskola. Som vanligt är salen full av hungriga elever. Men just idag har skolan fått finbesök – pensionärer som är här för att ta del av skolmaten.

Syftet är att pensionärer ska få en näringsrik måltid för en billig peng. Verksamheten, som drivs av Skärholmens stadsdel, har pågått sedan i februari men utökas nu till ytterligare två skolor.

– Jag hoppas att det är fler skolor som kommer vilja vara med, för ju fler skolor vi får som hakar på det här desto mer ökar vi tillgängligheten för alla våra äldre i stadsdelen, säger Kristina Andersson, legimiterad dietist och projektledare.

Man hör ju så mycket dåligt om skolmaten, så man skulle kunna ställa sig frågande till lunchens kvalité. Men pensionärerna är trots allt nöjda.

– Den är jättegod, verkligen. Så hit ska jag gå fler gånger, säger Inga-Lil Strömberg med ett skratt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.