Foto: David Spak

Personalen hade larmat om misstänkte mördaren

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på det boende i Tullinge där en vårdare knivskars till döds i lördags larmade redan i våras om att de upplevde oro i kontakten med den nu anhållne gärningsmannen.

Den 21-årige mannen som nu anhållits misstäkt för mord flyttade till boendet i våras, och strax efter det larmade personalen om mannen. De tyckte att det behövdes åtgärder för att de skulle känna sig säkra på sin arbetsplats.

– Personalen upplevde en hotbild, och ville att dubbelbemanning eller åtminstone ett larm skulle införas, något som normalt sett inte behövs vid den här typen av serviceboenden, säger Ann Wiktorsson på fackförbundet Kommunal i Botkyrka till ABC.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Personalen frustrerad

I dag är personalen frustrerad, och känner att ledningen inte tog deras varning på allvar.

Botkyrka kommuns omsorgschef Anne Lundkvist tycker att det som har hänt är fruktansvärt, och uttrycker förståelse för personalens frustration.

– En förändring var planerad efter sommaren,  men med facit i hand agerade vi inte tillräckligt snabbt, säger hon till ABC.

Nu ska kommunen låta en utomstående part göra en utredning för att få reda på om något fel har begåtts.

Av sekretesskäl kan hon inte berätta vilka åtgärder som planerades.

– Alla förändringar av den här typen tar tid och upplever man oro blir väntan än längre, säger omsorgschef Anne Lundkvist.

Känd av polisen

21-åringen är känd av polisen men är tidigare ostraffad.

– Han har gjort vissa medgivanden under de förhör som hållts inledningsvis, berättar polisens presstalesperson Benita Nilsson för ABC.

Häktningsförhandling är planerad till tisdag förmiddag vid Södertörns tingsrätt. I samband med det kommer en medicinsk undersökning att begäras.

Nattjour och dubbelbemanning

För att få personalen att orka gå till jobbet har kommunen infört dubbelbemanning, något man normal sett inte behöver vid serviceboenden som dessa. Här bor vuxna med diagnoser som autism, aspergers i egen lägenhet och får stöd och hjärp med vardagsärenden som t ex att betala räkningar.

Det finns ingen personal på natten men eftersom flera av de boende mår dåligt av det som hänt har kommunen också bemannat nattetid så att det finns någon att tala med.

Brandlarm

I dag gick larmet igen i samma fastighet. En familj som bor i samma trapphus kände brandlukt och flera brandbilar och polispatruller ryckte ut. Den här gången var det falsk alarm.

– Vi har undersökt hela fastigheten utan att hitta något, ibland kan elektronik orsaka brandlukt utan att det är någon fara, säger Per Jansson, räddningsledare till ABC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Mer i ämnet