Planskiss över nya torget av arkitekt Johan Ljungqvist.

Planer om ett nytt Fittja centrum

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun vill göra Fittja centrum mer attraktivt med nya och större affärslokaler och 300 nya bostäder. Dessutom vill man pröva förutsättningarna för ett nytt äldreboende och fler förskoleplatser.

– Ett stadsdelscentrum mår alltid bra av att få ett större befolkningsunderlag, och att förtäta med fler bostäder är ju ett utmärkt sätt att åstadkomma det och att utnyttja att det är ett väldigt kollektivtrafiknära läge, säger Heléne Hill, exploateringschef i Botkyrka kommun.

Både detaljplan och bygglovsprocess kvarstår men Heléne Hill tror på inflytt inom tre år.

– Vi är fortfarande väldigt tidigt i processen, en detaljplansprocess tar kanske drygt ett år och sedan ska vi ha en bygglovsprocess, så säg att om tre år kanske det går att bo här, säger Heléne Hill.

Yilmaz Zengin, föreståndaren för Ungdomens hus i Fittja, är positiv till de planerade förändingarna och hoppas att kommunen genomför planerna och att de kan ge Fittja centrum ett nytt ansikte. 

– Det ser inte så roligt ut idag, det är ganska tråkiga färger och dåligt med affärer.

Men om bygget kommer stå klart om tre år är han tveksam till.

– Det hade varit värdefullt men det är så mycket byråkrati och grejer. Så om sex år kanske, det tror jag, säger Yilmaz Zengin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.