Foto: Mikael Eriksson/SVT

Plastfyllda lik ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

Döda människor som spelar badminton och små foster gjorda till utställningsobjekt. I morgon öppnar den världsberömda och kontroversiella utställningen Body Worlds på Tom Tits Experiment i Södertälje.

Body Worlds har setts av över 30 miljoner besökare runt om i världen. Utställningen innehåller mer än 200 äkta organ och kroppar, donerade specifikt till det här projektet. Det kommunala bolaget Tom Titts experiment, som har till uppgift att få barn å unga intresserade för naturvetenskap, hoppas att kunna utbilda.

Plast i ådrorna

-För att kunna ställa bra frågor måste man ha en bra verklighet att utgå ifrån. Och det här visar en bra verklighet som vi hoppas ger upphov till många frågor och en stur nyfikenhet inför kroppen och hälsan, säger Björn Edlund, VD för Tom Tits Experiment.

Utställningen är den tyske anatomen Gunter von Hagens skapelse. Här finns både vuxna kroppar, men också små foster. Genom att ersätta kroppsvätskorna med flytande plast har de blivit till välbevarade objekt,  något som har väckt mycket kritik. Läkarförbundet kallar det för organhandel och vissa religösa samfund tycker att den är oetisk.

Garanti om frivillighet

-Läkarförbundets kritik är synnerligen relevant. Organhandel är ett sort globalt problem som måste tas på allvar. Vi gjorde väldigt noggran research innan vi över huvud taget beslöt oss för att ta hit den här utställningen. Då vad gäller kropparnas identitet och att företaget Body Worlds kunde garantera att de donerats frivilligt, säger Björn Edlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.