Polisarbete i grupp löste fler brott

Publicerad

Poliserna på fältet och utredarna på station borde samarbeta bättre, tycker Brå. Ett försöksprojekt på Norrmalmspolisen visar att enkla telefonsamtal och bättre feedback kan göra att fler brott klaras upp.

Sedan 2006 har antalet poliser ökat med 2.500, men det betyder inte att fler brott klaras upp. En orsak är att många unga poliser har skolats in, skriver Brottsförebyggande rådet i en rapport. Dessutom anmäls fler brott.

– Vi har också hört både från åklagare och poliser att domstolarna har höjt sina krav på bevisning. Det kräver mer utredningstid, säger Stina Holmberg, enhetschef på Brå.

”I team”

Men polisen skulle också kunna jobba annorlunda. Norrmalmspolisen i Stockholm har tillsammans med Brå testat ett nytt arbetssätt. Det går i stora drag ut på att poliser i yttre tjänst ska ha mer kontakt med de som utreder brotten.

– Vi jobbade i team, där det fanns både folk från inre och yttre tjänst. Det brukar annars vara mer så att ordningspersonalen jobbar ute och sedan bara skickar upp sitt ärende till oss utan att veta vilka vi är, säger Lena Eriksson, förundersökningsledare.

Lyckat projekt

En enkel åtgärd var att poliser ute på jobb alltid ringde in till förundersökningsledaren, oavsett om det gällde ett snatteri eller en misshandel. Då kunde de få tips om vad som saknades i utredningsväg på brottsplatsen, som att ställa en extra fråga till ett vittne.

– Dessutom gav vi mycket mer feedback i efterhand. De fick mer känsla för varje ärende när de fick veta hur det gått, säger Eriksson.

Projektet var lyckat och brottsuppklaringen ökade märkbart.

Enligt Anna Eksten på Brå är det inte bara på Norrmalm som de här kontakterna saknas.

– Det finns en kultur av att inte ge feedback på utfört arbete. Deras närmaste befäl ser inte vad poliser i yttre tjänst gör på brottsplatsen, och utredarna ger ingen återkoppling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.