Polisen: Det var en bilbomb

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att det var en bilbomb som orsakade bilbranden i Åkersberga förra fredagen.

Strax innan klockan 8 på fredagsmorgonen exploderade bilen på en parkering vid Åkersberga sporthall.

– Bomben var troligtvis kopplad till tändningen och detonerade i och med att mannen i bilen startade den, säger Christer Sandström, Roslagspolisens presstalesperson.

En förbipasserande taxichaufför drog ut mannen som satt i den brinnande bilen. Mannen har varit nedsövd och vårdats på sjukhus men han ska ha klarat sig utan omfattande skador, uppger polisen.

Fler kunde ha skadats

Enligt polisen var det ren tur att inte fler personer skadades av bomben. En man som befann sig omkring 50 meter från fordonet var nära att träffas av bilens framruta när den flög i luften. Och en grupp med förskolebarn gick förbi parkeringsplatsen när bomben briserade.

– Det var många personer som befann sig i riskområdet. För barnen var det här naturligtvis en traumatisk upplevelse, säger Christer Sandström.

Polisen rubricerar det inträffade som allmänfarlig ödeläggelse alternativt försök till mord. Nu söker polisen efter uppgifter och vittnesmål från händelsen.

– Vi är intresserade av iakttagelser kring parkeringsplatsen när det här skedde och under torsdagen. Bilen parkerades någon gång under torsdagskvällen eller natten mot fredagen, säger Christer Sandström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.