Polisen förbereder sig för nazimöte

Uppdaterad
Publicerad

En stor motdemonstration väntas när nazistiska Svenskarnas parti har möte i Stockholm på lördag. Den gångna helgens möte i Malmö blev våldsamt.

– Vi förbereder oss på att det kan ske vissa ordningsstörningar och konfrontationer, säger Carolina Paasikivi, chef för poliskommenderingen i Stockholm.

När Svenskarnas parti demonstrerade i Malmö blev det våldsamt. Bland annat skadades flera personer när polisen red in med hästar bland motdemonstranter.

På lördag samlas nazisterna på Gustav Adolfs torg i Stockholm för att sedan gå mot Skeppsholmen och tillbaka.

Många poliser

En demonstration mot nazism har aviserats i Kungsträdgården, nära Gustav Adolfs torg. Sent på onsdagskvällen hade omkring 10.000 personer uppgivit på Facebook att de ska delta. Ingen har sökt tillstånd för den demonstrationen hittills, säger Paasikivi.

En tillståndsgiven motdemonstration kommer även att hållas på Norrbro.

Paasikivi vill inte säga hur många poliser som ska delta i insatsen

– Det kommer att vara många. Och vi har förberett för att spärra av delar av marschvägen och samlingsplatsen. På demonstrationsvägen kommer det att vara begränsat tillträde och begränsad framkomlighet för allmänheten.

Paasikivi säger att det finns lärdomar att dra från Malmö.

– Vi ser själva skeendet, vilka aktörer och motaktörer det är som dyker upp och vilka metoder man använder för sin opinionsyttring.

Operan ställer in

Inför demonstrationen tar Kungliga Operan det säkra före det osäkra. Operan, som ligger vid Gustav Adolfs torg, har valt att ställa in två guidade visningar. Dessutom håller biljettkassan stängt.

– Vi gör det på grund av det som tidigare skett och av omvårdnad för våra besökare och vår personal, säger presschefen Torbjörn Eriksson.

Fakta: Flera skadade

  • Flera personer skadades under demonstrationerna i Malmö i lördags, bland annat en man som blev påriden av hästarna och har opererats för skador i bland annat pung, hand och armbåge.
  • Polisen har anmält sig själv för rytteriet och eventuell vårdslöshet i trafik sedan en person blivit påkörd av ett polisfordon.
  • En privatperson har anmält det polisbefäl som beordrade polisen att rida in i folkmassan.

Källa: Riksenheten för polismål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.