Foto: SL:s övervakningskamera.

Polisen jobbar med 30 tips

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick på torsdagsförmiddagen de tips som ringdes in till TV3-programmet Efterlyst sedan bilderna från övervakningskamerorna från rånet vid Sandsborg visats.

Bilderna visar den hänsynslöse rånaren som lämnade sitt medvetslösa offer på tunnelbanespåret i Sandsborg.

– Vi har fått in ett trettiotal tips som vi ska börja gå igenom. Det finns inget tips som pekar ut någon med namn. Bland dem som hört av sig finns också flera personer som blivit utsatta för samma sak, säger Dan Östman, polisinspektör vid Söderortspolisen.

T-banetjuven

Polisen ska nu ta hjälp av Storstockholms lokaltrafik (SL) och deras trygghetscentral i sitt sökande efter den misstänkte gärningsmannen.

– I och med att mannens ansikte är känt nu kommer vi att ta hjälp av SL:s ordningsvakter och trygghetscentral och be att de håller koll på om de kan snappa upp honom via kamerasystemet.

– Ingen är gripen. Det kan vara så att den här personen var tillfälligt hitrest för att begå brott och inte är kvar i Sverige. Men om han är det har förhoppningsvis många sett bilden på honom och känner igen honom på stan, säger Dan Östman.

När måste man ingripa?

I svensk lag finns ingen allmän, straffsanktionerad skyldighet att bistå nödställda personer – en civilkuragelag. Däremot råder vissa skyldigheter i vissa situationer. Exempel:

  • En trafikant som varit inblandad i en olycka ska stanna kvar på olycksplatsen. Dessutom ska trafikanten så gott den kan hjälpa skadade, enligt trafikförordningen.
  • Befälhavare på fartyg har en skyldighet att bistå nödställda.
  • Vissa jobb eller uppdrag, som polisens, innebär en plikt att ingripa.
  • Alla som kan hindra ett mycket allvarligt brott, till exempel ett mord eller sabotage, är skyldiga att slå larm.
  • Lagen om skydd mot olyckor säger att den som upptäcker en brand är skyldig att larma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

T-banetjuven

Mer i ämnet