10-årige Ali offer för polisens nya taktik

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholm trappar upp sökande efter gömda flyktingar. Projektet är ett samarbete mellan Migrationsverket, polisen och kriminalvården. SVT:s ABC har träffat en familj som lever i ständig rädsla för att hittas och skickas ut ur Sverige.

I en 15 kvadratmeter stor lägenhet någonstans i Stockholm gömmer sig en familj med två barn undan polisen. Efter att dom fått avslag på asylansökningarna har mamman försökt att ta sitt liv. Sen sjönk hon in i apatiskt tillstånd och ligger hela dagarna i sängen.

10-årige Ali var med när hans mamma försökte hoppa från balkongen. Efter det sjönk även han in i apati.

Att komma in här är som att gå in i en bubbla av ångest.

– Jag vet inte hur man ska beskriva det. Det är bara en rädsla, säger Ahmed, pappa i familjen.

I samma lilla rum som sin apatiska mamma och storebror, bor också lillebror Samsi, 7 år. När vi hälsar på är han i skolan dit han går själv, varje dag. Ahmed berättar att det bara är när sonen är i skolan som han mår bra och är glad.

Och det som gör att den här familjen klarar sig mot alla odds, är att Samsi kan vara i skolan och att ett team från sjukvården stödjer Ahmed i hur han ska sköta om dom apatiska familjemedlemmarna. Men nu hotas deras tillvaro, för polisens sökande efter flyktingar som gömmer sig, trappas upp i Stockholm.

Ökade avvisningar med 25 procent

Projektet går under namnet Reva och är ett svar på regeringens krav om att avvisningarna ska effektiviseras. Under det år som Reva funnits som försöksprojekt i Skåne, ökade avvisningarna av papperslösa med 25 procent.

I år kommer en ny lag där papperslösa får rätt till sjukvård och skola, som en del i Miljöpartiets migrationsöverenskommelse med regeringen. Där Reva redan införts har polisen fått hård kritik för att man eftersökt människor till exempel i anslutning till att de fått sjukhusvård.

– Det är olika intressen här, och polisen ska nog respektera och inte gå in överallt men samtidigt har polisen en uppgift och se till att de här människorna som inte har rätt att vistas i Sveige, ska lämna Sverige, säger Sören Clerton, chef för Centrala gränspolisenheten vid Rikskriminalen.

Ahmeds familj tillhör en etnisk minoritet sitt hemland och berättar att dom utsatts för svåra övergrepp där. Och om polisen hittar er och ni blir avvisade, vad händer då, frågar jag.

– Jag kommer att arresteras och fängslas. Min fru kommer att läggas in på mentalsjukhus. Barnen hamnar väl på barnhem, svarar Ahmed.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.