Se hela klippet.

Polisen slår berusad man

Uppdaterad
Publicerad

På filmen som publicerats av Dagens Nyheter ser man hur en berusad man blir slagen av en polis med batong. Vittnen till incidenten menar att det är övervåld. Nu inleder överåklagaren på riksenheten för polismål en förundersökning med anledning av händelsen.

Polisen vill att mannen ska lägga sig ner. När han istället står kvar börjar polisen att slå honom med sin batong gång på gång samtidigt som polishunden skäller och springer runt mannen. Se hela filmen här.

Dagens Nyheter rapporterar att mannen som varit berusad och upprörd slagit en hand genom en glasruta och börjat att blöda kraftigt. Händelsen inträffade i närheten av en hamburgerrestaurang på Brunnsgatan i Stockholm. Ambulans tillkallades men mannen ska enligt vittnen som Dagens nyheter har pratat med inte ha varit aggressiv.

Polis åtalas för misshandel

– Jag blev så förvånad, hon var så våldsam. Hade de bara fortsatt prata hade det löst sig. Det där är alldeles för mycket våld, han var inte våldsam tillbaka, säger ett vittne till tidningen.

Ett annat vittne som DN talat med anser att polisen agerade rätt.

– Det baserar jag på händelserna som inträffade innan det man ser på filmen.

Vittnet vill dock inte säga vad som hände då.

Förundersökning inleds

– Polisen har rätt till våldshandlingar. Vi får göra mycket men vi kan inte göra vad vi vill, säger Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral till ABC.

Han har själv sett filmen och berättar att polisen, med anledning av filmen, har upprättat en anmälan. En förundersökning kommer att inledas för att ta reda på vad som hänt.

– Det sista jag skulle göra är att kommentera en 5 minuters snutt av verkligheten. Vi måste se saker i sitt sammanhang och jag har ingen aning om hur det har sett ut innan. Vi får låta utredningen avgöra om det har gått schysst till, säger han.

Att polisen är ensam på platsen med sin hund menar norrmalmspolisen inte är någonting konstigt. Enligt dem arbetar hundförare både i enmansteam och tillsammans med andra.

– För att utröna vad som skett och om våldet har varit befogat kommer vi inleda en förundersökning på en gång, säger överåklagare Mats Åhlund på riksenheten för polismål.

Mats Åhlund har sett filmen och säger att det finns anledning att tro att polisen har begått ett brott.

ABC: Är det vanligt att polisen använder den här typen av våld mot någon som till synes inte gör motstånd?

– Nej. Det är det inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis åtalas för misshandel

Mer i ämnet