Polisens Facebook-varning var falskt larm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norrtälje varnade tidigare i veckan för bedragare som utgav sig för att sälja brandlarm. Problemet var bara att ett larmföretag bedrev säljverksamhet i området och några bedragare fanns inte i Norrtälje.

Den 28 juli gick polisen i Norrtälje ut med en varning till allmänheten via Facebook. Varningen handlade om bedragare som uppgav sig för sälja brandlarm. Mellan tio och femton personer hade ringt in till polisen och upplevt att larmförsäljarna uppträtt konstigt och inte legitimerat sig. Så här skrev polis på sin Facebook-sida.

VARNING

Dags att varna för bedragare igen. Nyligen fick ett par besök av en person som uppgav att han kom från ett företag som kopplar brandlarm direkt till Brandkåren. Detta larm var för personer 60-80 år uppgav personen. Detta skedde i Vigelsjö, Norrtälje. Detta förfarande har bedragare använt sig av vid tidigare åldringsbrott. Sprid gärna och dela med er av informationen. Släpp inte in någon eller några i era bostäder om ni är själva hemma. De särar ofta på sig i bostaden. Medans den ena pratar med er så söker den andra igenom bostaden efter saker att stjäla. Viktigt att ni kontaktar polisen om ni har haft dessa personer hemma hos er. / Lars

Visade sig var falsklarm

En av tipsarna som hört av sig till Norrtäljepolisen fick ett kontrakt av försäljarna som polisbefälet Lars Wallberg fick ta del av.

– Vi läste igenom kontrakten och såg att det var ett företag som heter Tryggsam som låg bakom det. När jag hörde av mig till företagets VD berättade han att de mycket riktigt bedrev säljverksamhet i Vigelsjö, säger han.

Anmälarna vittnade om arroganta och otrevliga försäljare. Företagets VD lovade att försäljarna skulle bli bättre på att legitimera sig.

Förekommit bedrägari tidigare i området

Tryggsams vd Fredrik Starke menar att anledningen till det stora antalet samtal till polisen är att det förekommit bedrägeri av försäljare i Norrtälje tidigare och att de boende varit på sin vakt.

– Det är ju bra att de slår larm om de misstänker brottslighet. Men våra säljare har gjort precis som de ska. Men visst kan det hända att de glömt att legitimera sig någon gång, det handlar ju om den mänskliga faktorn, säger han.

Polisen fick pudla

När historien nu klarnade fick polisen lov att ta tillbaka sin varning.

TILLÄGG TILL TIDIGARE VARNINGAR

Tryggsams representanter har ID-Brickor samt profilkläder där det står Tryggsam klart och tydligt.

1) Tryggsam har bekräftat att de varit i området och bär alltid tydligt profilkläder och ID-Brickor.

2) Har ni några frågor eller funderingar är ni välkomna att ringa på 0771 – 404 505 eller gå in på tryggsam.se

3) Att Tryggsam sysslar med just brandskydd och inte bedrägerier, men att ni skall vara uppmärksamma om någon inte kan visa ID på vart de kommer ifrån.

4) De upplyser kunderna om att de inte arbetar med bostadsföreningen och brandkåren. / Lars

Kommer fortsätta varna

Trots det falska alarmet kommer polisen i Norrtälje fortsätta att gå ut med varningar på sin Facebook-sida.

– Det som allmänheten hör och ser tar vi till oss och anser vi att en varning kan vara brottsförebyggande kommer vi även fortsättningsvis att gå ut med sådana. Men vi kommer nog undersöka varje fall lite mer noggrant, säger Lars Wallberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.