Politiker blev inspärrade i Israel

Publicerad

Förhör, fängelsecell och 10 års inreseförbud. Det blev verkligheten för de fyra politikerna från Uppsala när de åkte på konferensresa till Israel.

I onsdags lyfte flyget som tog de fyra politikerna från Arlanda till Istanbul och vidare till Tel Aviv. Men redan i passkontrollen på flygplatsen i Israel blev de stoppade. I stället hamnade de i flera timmars förhör och i en fängelsecell för att senare bli deporterade.

– Jag vill inte vara själv. Jag har inte återhämtat mig och jag kan inte sova. Jag har aldrig någonsin varit så kränkt, säger Kholod Saghir som är vice ordförande för S-kvinnor i Uppsala län.

Hennes kollega Milischa Rezai, som också var med, berättar:

– Det är svårt att förstå att det är så här man skulle behandlas.

Konferens på Västbanken

Politikerna har varit i Israel flera gånger tidigare och är vana vid att bli förhörda, men de har aldrig tidigare varit med om något liknande. Syftet med den här resan var att delta i en jämställdhetskonferens på Västbanken.

– De tog våra pass på flygplatsen och vi blev hållna där i över 17 timmar. Och förda till ett fängelseförvar där vi blev inlåsta separat från varandra. Vi blev fråntagna våra mobiler, helt ovetandes om vad som väntade oss, säger Roshan Rydell, projektledare för Demokratistödsprojektet i Uppsala.

Få hävt inreseförbudet

De fick aldrig några tydliga svar om varför de blev stoppade, mer än att de inte kunde redogöra tillräckligt detaljerat om vad konferensen skulle handla om.

– Det här som hände oss drabbar palestinierna dagligen, och vi hoppas att det är ett misstag och att inreseförbudet hävs, säger Kholod Saghir.

SVT ABC: Vad tänker ni om att göra en återresa till Israel?

– Det är en självklarhet för oss att göra det. Vi måste fortsätta att arbeta för en demokratisk utveckling i Palestina och Israel, säger hon.

*Den fjärde personen som var med på resan kunde inte delta i intervjun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.