Politisk träta om sjukhuset i Handen

Uppdaterad
Publicerad

​Nu kritiserar Socialdemokraterna i Landstinget majoriteten för att planerna på ett nytt närsjukhus i Handen drar ut på tiden. De anser att alliansen borde ha avsatt pengar i budgeten för det nya sjukhuset.

Planerna på att Handens närsjukhus ska rustas eller få nya lokaler har funnits i flera år. Sjukhuset har funnits i de nuvarande lokalerna sedan 1970 och det finns problem med asbest i fastigheten. Och Socialdemokraterna är nu alltså kritiska till planerna på att ett nytt närsjukhus inte kommit längre.

– Landstingsmoderaterna har varken gett besked eller avsatt pengar, och nu har det gått två år, säger Erika Ullberg, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd i landstinget. Ska vi klara framtidens hälso- och sjukvård, och sänka kostnaderna för akutsjukhusen, då måste vi komma igång med de här smarta investeringarna.

”Vi utreder för närvarande”

2013 undertecknades en så kallad avsiktsförklaring mellan landstinget och Haninge kommun med syfte att förbättra sjukvården i Haninge kommun. Men enligt Torbjörn Rosdahl, moderat finanslandstingsråd handlade den avsiktsförklaringen om att undersöka möjligheterna att bygga ett nytt närsjukhus i Handen. Beslut om eventuella budgetmedel för sjukhusbygget skulle komma senare.

– Vi tar aldrig och avsätter pengar i en investeringsbudget utan att  veta vad vi ska investera i, säger Torbjörn Rosdahl (M). Vi utreder för närvarande, vi har ett sjukhus i Haninge och vi kommer att se om vi ska bygga ett nytt. När vi vet att det ska byggas ett nytt, då tar fullmäktige beslut – ett investeringsbeslut – om hur mycket pengar som ska avsättas.

”Det behövs mer platser, helt klart”

Och i Haninge så är ett nytt närsjukhus efterlängtat bland invånarna, i alla fall bland de som vi träffade.

– Det är ju bra att sjukhusen upprustas och att det blir bättre sjukhus, säger Mikael Robertsson.

– Det behövs ju mera sjukhus och mera platser, helt klart, säger Ing-Mari Hallberg.

– Det är naturligtvis väldigt välkommet att vi får det. Men annars så är det ju inte långt till Huddinge. Vi har ju direktbuss till Huddinge sjukhus här, säger Örjan Sterner.

S vill att M ska ta politiskt ansvar

Socialdemokraterna anser att landstinget nu borde fatta beslut om att avsätta medel för att det nya sjukhuset i Handen ska kunna byggas.

– Jag tror att landstinget måste ta ett helhetsgrepp för framtidens hälso- och sjukvård, bygga närsjukhus nära medborgarna som förbättrar vården och sänka våra kostnader, säger Erika Ullberg. Det här kan man inte ha en övertro på att marknaden löser saker och ting, utan det finns ett politiskt ansvar att ta.

– Det finns en privat aktör som är intresserade av att ha oss som hyresgäster, men vi kan inte runda lagen om offentlig upphandling, det är oerhört viktigt, säger Torbjörn Rosdahl. Sedan har vi någonting som heter vårdval, vilket inebär att vårdgivare kan erbjuda god vård till Haningeborna och vi ersätter de vårdgivarna. Det är ett alternativ att de hyr in i sig och att det här företaget tar risken att bygga utan att veta att man har en hyresgäst från dag ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.