Pressat läge på Södersjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den stora bristen på sjuksköterskor gjorde att Södersjukhuset i förra veckan gick i så kallat stabsläge för att tillfälligt kunna förstärka bemanningen. Situationen hade då under en tid varit ansträngd och planerade operationer hade fått ställas in.

Det var förra tisdagen som Södersjukhuset gick in i så kallt stabsläge. Orsaken var ett svårt vårdplatsläge med många överbeläggningar.

– Situationen var väldigt allvarlig just då avseende vårdplatssituationen, säger Marie Bennermo, chefläkare på Södersjukhuset. Därför gjorde vi den bedömningen att vi behövde gå in i stabsläge för att kunna tillskapa ledningskraft och få till resurser.

Stabsläge inrättas när det fins riska att tillgängliga vårdresurser kan bli otillräckliga. Planerade operationer kan ställas in och personal kan beordras att arbeta övertid, vilket beror på att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor anställda.

– Folk stannar inte kvar, man har en för hög arbetsbelastning som man jobbar idag, säger Maria Winsnes, som är sjuksköterska på Södersjukhuset och fackligt aktiv i Vårdförbundet. Det finns arbetsmiljöproblem, problem  med stress och man känner otillräcklighet när man går hem från jobbet. Det saknas kompetensutveckling och man har liksom inte morot nog att stanna på sjukhuset. Vi förlorar kompetent personal och det leder till att man måste stänga vårdplatser.

Vad ska ni göra konkret för att råda bot på den här situationen?

– Vi ser avseende sjuksköterskor att det inte bara är löneläget, utan det handlar också om en attraktiv arbetsmiljö och arbetstider, säger chefläkare Marie Bennermo. Vi jobbar på Södersjukhuset med att se över kompetensstegar och lönestegar för våra medarbetare.

När kommer detta att ha gett resultat så att det är en drägligare arbetssituation?

– Det är ju svårt att säga just nu, men det här ju ett arbete som är ett av våra prioriterade områden som pågår under våren, eller som pågår kontinuerligt kan jag säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.