Prisutvecklingen på fritidshus stannar av

Publicerad

På senare år har prisutvecklingen på fritidshus stannat av och det är i stor utsträckning köparnas marknad nu, konstaterar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Utvecklingen av priserna på fritidshus har varit väldigt ojämn, rejäla uppgångar i vissa län och kommuner och lika rejäla nedgångar på andra håll, enligt siffror som Fastighetsbyrån med hjälp av Mäklarstatistik tagit fram.

Försäljningspriserna på fritidshus under mars 2013 till februari 2014 har jämförts med försäljningspriserna under motsvarande period 2008/2009. Jönköpings län kan ståta med den största prisuppgången mellan perioderna, plus 38 procent i snitt. I Stockholms län är siffran åtta procent.

I Kronobergs län har priserna däremot sjunkit med 6 procent. På kommunnivå är skillnaderna ännu större.

”Köparnas marknad”

Men på senare år har prisutvecklingen på fritidshus stannat av och det är i stor utsträckning köparnas marknad nu, konstaterar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

-Jag tror på fritidshusboendet som ett komplement till den urbana våg vi ser i dag men det är väldigt svårt att sia om när det kan tänkas vända, säger han.

Norrtälje är den kommun i landet där det säljs överlägset flest fritidshus. Där har priserna bara stigit med 1 procent under den senaste femårsperioden. Men prisskillnaderna är stora beroende på husets standard och läge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.