Privata simskolor tvingas höja priset

Publicerad

Nu riskerar privata simskolor för småbarn att läggas ner på grund av av höjd moms.

– I vissa områden märks det tydligt att det har blivit färre barn, säger Jenny Runstig, vd för Trampoolin Simskolor. Hon berättar för ABC att det kommer färre barn till kurserna och oroas för att fler barn inte lär sig simma.

Bolag som driver ridskolor, skidskolor och simskolor betalar 6 procent i moms för att det klassas som idrott. Men nu har flera privata simskolor som driver babysim och minisim fått brev från skatteverket att de ska betala en moms på 25 procent.

– Privata simskolor för mindre barn där syftet är att lära sig simma betalar de 6 procent i moms men om det är något som liknar mer vattenlek och babysim så ska de betala 25 procent i moms, berättar Skatteverkets rättsliga expert Kerstin Alvesson.

Emma lärde sig simma när hon var tre år och hon simmar gärna en extra runda i bassängen.

– Det roligaste är att dyka ner till botten, jag har tränat jättelänge på att dyka till botten, berättar hon.

På livräddningssällskapet är man kritisk och Karin Brand, generalsekreterare på Livräddningssällskapet säger att ett av det nationella målen är att minska drunkningsolyckorna för barn upp till sex år.

– Att höja priset då går man inte i den riktning man har pekat ut, säger Karin Brand.

Flera privata simskolor berättar för ABC att var tredje elev har hoppat av.

– Simkunnigheten har sjunkit i flera år i Sverige och i slutändan innebär det att något barn kommer att drunkna, säger Jenny Runstig. Att klara sig själv när man har trillat i vattnet räddar liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.