En av korvkioskerna som har ”zigenarwurst” på menyn. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio

Protest mot främlingsfientligt korvnamn

Uppdaterad
Publicerad

”Zigenarwursten” måste bort från menyn – eller åtminstone döpas om. Det anser organisationen Unga romer.

Många korvkiosker använder ordet ”zigenare” i namnet på en av sina rätter, skriver P4 Stockholm.

– Det är ett förnedrande ord som associeras med smuts, så att ge det namnet till en korv är diskriminering, säger Unga romers ordförande Emir Selimi till ABC. 

Betyder främling

Ordet ”zigenare” kommer från Grekland och betyder främling.

– Jag väljer att se alla som romer, för ”rom” betyder människa och det är det vi kallar oss, romer.

Att kioskägare använder ordet tror han beror på okunskap.

– Vi skulle vilja prata med de här korvkioskägarna och hitta en lösning tillsammans, säger han. Vi hoppas att korvkioskägarna respekterar och förstår att det här är förnedrande och kan tänka sig att ändra namnet på korven, säger han.

Erbjöd ”zigenarsoppa”

På senaste tiden har z-ordet hamnat i hetluften flera gånger. Nyligen hamnade statsminister Stefan Löfven i blåsväder efter att ha använt ordet och i Malmö anmäldes en restaurang efter att ha erbjudit ”zigenarsoppa” med ”stulna ingredienser” på menyn.

– Det finns mycket okunskap kring romers historia. Förr var det ingen som reagerade när man sa n-ordet, men man vet bättre nu. Det är samma sak med z-ordet, säger Emir Selimi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.