Protester mot indragna bussturer i norrort

Uppdaterad
Publicerad

Färre avgångar och indragna busslinjer. Det blir verklighet när Arriva i mitten av december ändrar busstidtabellen i flera kommuner i norrort. Politiker och resenärer är upprörda.

– Det blir tråkigt. Vi hinner inte till jobbet ,säger Nanu Darwin.

– På ett sätt kan jag förstå att vissa bussar dras in eftersom jag på vissa bussar sent på kvällen varit ensam, säger Louise Boström.

Åsikterna om att Arriva ska ha färre avgångar på busstrafiken från och med 15 december i norrort skiljer sig åt. Att Solna, Danderyd och Österåker får glesare trafik och indragna avgångar har fått kommunalpolitiker att gå i taket.

– För boende i Österåker inskränker det ju rörelsefriheten att åka kollektivt och risken är ju att de tar bilen istället, säger kommunstyrelsens ordförande i Österåker, moderaten Michaela Fletcher.

– När vi tog över produktionen för två år sen ökade vi avgångarna massivt, nu justerar vi den säger Arrivas kommunikationsdirektör Tomas Hedenius.

Politiker saknar dialog

Arriva har till och från fått kritik för att punktligheten inte varit optimal. Med beslutet hoppas bolaget slippa halvtomma bussar och att punktligheten istället ska bli bättre med glesare trafik.

ABC: Att gå ner från fyra avgångar till två per timme drabbar ju resenären?

– Jo, men det finns ingen dramatik i beslutet. Ser vi en ökning av resenärer kommer vi också att öka avgångarna, säger Tomas Hedenius på Arriva.

– Det avtal som Arriva har med SL är ju flexibelt och de kan styra hur de vill göra men de bör ske i dialog med kommunerna och resenärerna, säger Michaela Fletcher.

Men många resenärer tycker att Arriva är helt fel ute med den nya busstidtabellen.

– Jag tycker inte alls om det här. För egen del gör det inget men för skolungdomar och de som arbetar är det viktigt att det finns tätare turer, säger Hilkka Mellenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.