Provlägenheter för tidigare kriminella tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen X-Cons som hjälper före detta kriminella och missbrukare med provlägenheter tvingas lämna sitt boende i Vällingby för att ge plats åt Förbifart Stockholm.

På boendet i Vinsta i Vällingby bor ett 20-tal före detta kriminella och missbrukare. Organisationen X-Cons erbjuder dem ett hem och en plats att umgås.

För två år flyttade X-Cons sitt största boende hit. De renoverade, städade och målade om – gjorde platsen till vad den är idag. Men det dröjde inte mer än åtta månader innan mardrömsbeskedet kom.

– Vi hann vara här i cirka åtta månader, sen fick vi reda på att vi skulle härifrån. Datumet sköts upp gång på gång. Till slut kom beskedet om att vi måste ut i slutet av september, säger Dmitrij Simis, som är ansvarig för stödboendet.

Anledningen till att X-Cons måste ut, är att Stockholms stad har överlämnat fastigheten till Trafikverket.

Får ge vika för Förbifart Stockholm

Lokalen behövs till bygget av Förbifart Stockholm.

– Det känns förjäkligt helt enkelt att bygga upp en sån här verksamhet och sen ska man bara tas bort, säger X-Cons ordförande Peter Söderlund.

Enligt socialborgarrådet visste X-Cons redan från början att de skulle ha lokalerna fram till september i år.

– Samarbetet med X-Cons är väldigt värdefullt för oss. Det har hela tiden stått klart att X-cons bara skulle ha lägenheten till september 2014. Men vi och SHIS har hjälpt dem hitta nya lokaler. Man har tittat på väldigt många lokaler och en del har inte passat X-Cons verksamhet, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– Det stämmer inte, det stämmer absolut inte, säger Dmitrij Simis.

– Vi gick på en visning på en helt tom lokal utan rum eller någonting, säger ordförande Peter Söderlund.

Riskerar att bli hemlösa

Habib Lotfi tillhör de förre detta brottslingarna som bor på boendet. Han och många fler riskerar att bli hemlösa när boendet lägger ned.

– Boendet har hjälpt mig bli en människa igen. Här kan vi umgås och vara med varandra. Jag har inte kunnat sova den senaste månaden på grund av detta. Jag är nervös.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.