Prisrally på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Rallyt på bostadsmarknaden fortsätter. Utbudet av bostäder är fortsatt lågt, försäljningar sker snabbt och priserna stiger. I Stockholm har priserna ökat med tre procent de senaste tre månaderna.

Priserna på bostadsrätter har de senaste tre månaderna stigit i landet som helhet med fyra procent. Även villapriserna har ökat, upp två procent i landet de senaste tre månaderna, enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.

-Prisuppgången på bostadsrätter kan mycket väl fortsätta eftersom det är bostadsbrist på många orter i landet, tror Pasha Sabouri, ordförande i Fastighetsmäklarförbundet.

-Nu talas det ju om en brist på 45 000 bostäder.

Men han förväntar sig att utbudet kommer att öka, framför allt på villor och fritidshus.

-Det är det normala efter påskhelgen.

Säljs snabbt

I centrala Stockholm har priserna ökat med tre procent de senaste tre månaderna, i centrala Göteborg steg priserna med fyra procent och i centrala Malmö var uppgången en procent.

-De objekt som kommer ut på marknaden säljs snabbt och många gånger innan ordinarie visning, konstaterar Sabouri.

Det är inte bara i storstäderna som priserna går upp. Mätt enligt Valueguard-KTH:s Hox-index ligger priserna på sin högsta nivå hittills. Det gäller både bostadsrätter och villor i landet som helhet och i Stockholm, Göteborg samt i medelstora städer.

Större uppgång

Det är vanligt att Hox-index ökar under årets första månader men uppgången de tre senaste månaderna är större än den förväntade säsongseffekten.

Hox-index bygger på data från Mäklarstatistik samt från Lantmäteriet och tar även hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder vid olika tider på året.

På Erik Olssons Fastighetsförmedling räknar man med en stabil bostadsmarknad fram till valet i höst. Efter valet är det mycket som talar för att bostadspriserna faller för att politikerna ändrar förutsättningarna för bostadsmarknaden, enligt mäklarbyrån.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.