Ramadan ger övervikt

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar muslimernas fastemånad Ramadan. Men istället för umbäranden har den traditionella fastan på senare år inneburit att många muslimer gått upp vikt.

I en butik i Skärholmen som ABC besöker ökar man sin omsättning med hela 20 procent under Ramadan. Trots att man inför starten av fastemånaden bunkrade upp ordentligt tog många varor helt slut innan stängning på måndagen.

Tanken med Ramadan är att man under en månad vare sig ska äta eller dricka på dagen, men att man sedan festar till det på natten. Men precis som att till exempel allt färre kristna går på julottan, blir även allt fler muslimer sekulära.

Under senare år har allt fler valt att strunta i själva fastan samtidigt som man ändå väljer att festa på natten. Det här får konsekvenser.

– Folk tenderar att gå upp istället för ned i vikt under fastan och det beror helt enkelt på alla sötsaker man äter, säger islamologen Jan Hjärpe.

– Det finns läkare som varnar för konsumtionen av sötsaker under den här perioden för det är ju inte alltid så nyttigt, säger Hjärpe.

Festa utan fasta

Att det fungerar så här bekräftas av flera av de muslimer som ABC talat med. En av dem är Tara Ksemsalyh som valt att inte fasta men dock att festa under dygnets mörkare timmar.

– Det är svårt med fastan. Man jobbar lång tid och man kan inte klara det. Men äta god mat på natten, ja, det ska jag göra, säger hon med ett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.