Åklagaren Silvia Ingolfsdottir i rättegångssalen i Stockholm tingsrätt. Foto: TT

Rättegången om ”modefotografen” startar

Uppdaterad
Publicerad

Han misstänks för koppleriverksamhet och för att ha utsatt kvinnor för sadistiska våldtäkter. Det var fullt i salen när tingsrättsförhandlingarna inleddes mot den 49-årige mannen.

”Jävla as”, klottrade en kvinna på åhörarplats i ett block medan åklagaren detaljerat beskrev våldtäkterna.

Mannen, med svart tröja och en guldring på vänster hand, dolde först ansiktet med en röd pappersmapp när han kom in i salen.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

Lockades in i prostitution

Han ska, enligt åtalet, ha lockat in kvinnorna i prostitution genom att på modellsajter uppge att han var fotograf. Bevisningen består bland annat av mejl, chattar och sms.

– Först efter att han gripits tömde vi hans datorer och telefoner. Då förstod vi omfattningen, säger Silvia Ingolfsdottir, kammaråklagare, som beskriver mannen som sexualsadist.

”Förnedrande och våldsamt sex”

Det har förekommit ”förnedrande och våldsamt sex”, enligt Elin Nelly, utredare vid Citypolisen.

– Det har kvinnorna till en början inte alls varit intresserade av, men de har manipulerats att delta. En del av händelserna har spårat ur, och mannen har kunnat åtalas för våldtäkt, säger hon.

Han misstänks för sex våldtäkter, flera mot en 17-årig flicka som blivit både piskad och bunden.

Efter trekvart stängdes dörrarna i Stockholms tingsrätt för allmänhet och medier.

Använde 50 olika alias

  • En 49-årig man från Stockholm åtalas för grovt koppleri, koppleri och sex våldtäkter, varav en grov. Brotten ska ha begåtts från 2002 och framåt.
  • Mannen har organiserat hela kedjan kring sexköpen, enligt misstankarna. Han har kontaktat kvinnorna på sajter, skapat mejlkonton, bestämt priserna, lagt ut annonser och förmedlat kontakt med sexköpare.
  • Han hade tio mobiltelefoner på sig när han greps, och använde 50 olika alias.
  • Bland annat utgav han sig för att vara kvinnor som arbetat för honom. Dessa påhittade alias har fungerat som ”referenspersoner”, för att locka in fler.
  • Mannen nekar till samtliga brott.

Källa: Polis och åklagare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

Mer i ämnet