Gabriel Wikström. Foto: TT

Regeringen miljardsatsar på cancerpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade regeringen och SKL en satsning på att minska vårdköerna för cancerpatienter. I Stockholm och Uppsala får en patient med prostatacancer idag vänta runt ett halvår på behandling, men genom satsningen hoppas man kunna minska den tiden till två månader.

Det är varje år runt 60.000 personer i Sverige som får ett cancer besked. Efter beskedet kan det dröja lång tid till behandling.

Idag kom beskedet att staten satsar två miljarder på fyra år för att minska väntetiderna för cancerpatienter.

– Det är inte alltid att det är avgörande för utgången när man börjar behandlas. Men den här oron och ångesten som väntetider kan innebära kan ibland vara värre än själva cancern, säger SKL:s ordförande Anders Knape (M).

Lång väntan för prostatacancerpatienter

Satsning innebär en ny vårdmodell bygger på att sjukhusen inför en standardiserad modell där man följer en mall för hur patienten ska slussas vidare från besked till behandling. Genom den här satsning hoppas man få ner väntetiderna i Stockholm för till exempel prostatacancer från dagens 200 dagar till under 60 dagar. I Uppsala är ligger väntetiden för en patient med prostatacancer idag något lägre, runt 170 dagar.

På Karolinska universitetssjukhuset tror man att den nya vårdmodellen kommer att göra skillnad. Magnus Nilsson är överläkare och har varit med och tagit fram modellen som är inspirerad av liknande satsningar i Danmark.

– Jag tror att det här kommer underlätta mitt arbete, framförallt kommer det att underlätta för patienten, säger han.

Upp till landstingen att delta

För att få ta del av miljardsatsningen måste först landstingen gå med i en överenskommelse om vårdmodellen.

– Jag hoppas att alla landsting kommer gå med i överenskommelsen. Vi har sett goda resultat i Danmark där man infört modellen och vi kan förvänta oss samma goda resultat här. Det borde gynna alla cancerpatienter, säger Gabriel Wikström.

Under dagens presskonferens på Karolinska i Huddinge poängterade man att resultat först kommer märkas till hösten och att 2015 kommer att vara ett år då man ser till att modellen implementeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.