Foto: Trafikverket

Regeringen vill prata om förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) bjuder in Stockholms stad och landstinget i Stockholm för samtal om det omstridda vägbygget Förbifart Stockholm.

I höstas stoppade den nya rödgröna regeringen det nystartade vägbygget fram till i maj nästa år.

Byggkostnaden för projektet, 21 kilometer E4-vägar och tunnlar väster om Stockholm, är beräknad till knappt 28 miljarder kronor. Merparten av pengarna ska tas från trängselskatten i Stockholm enligt den förra alliansregeringens överenskommelse med de lokala parterna.

Förbifart Stockholm

Men framför allt Miljöpartiet, som helst skulle stoppa projektet för gott och i stället satsa på kollektivtrafik, vill ha till stånd en ny överenskommelse. Stockholms stad styrs efter valet av en huvudsakligen rödgrön majoritet. Men i landstinget sitter Alliansen, som är för bygget, kvar.

Tiden fram till 1 maj ska nu användas till att förhandla om hur pengarna från trängselskatten ska användas.

Genom att bjuda in till mötet hoppas Anna Johansson få igång ett samtal, inte bara om Förbifarten, utan om ”kollektivtrafikens förutsättningar”.

Enligt henne har kommunikationen hittills skett på andra vägar med mediala utspel och brev som skickats hit och dit.

– Sånt som kanske inte främjar en god dialog kring de här frågorna, säger Anna Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet