Regeringsförslag: Lättare hyra ut i andra hand

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det enklare att hyra ut bostadsrätter i andra hand. I dag lämnas en remiss till lagrådet, där det föreslås att det inte ska krävas lika starka skäl från bostadsrättsinnehavaren för att få hyra ut i andra hand.

I lagrådsremissen föreslås att det framöver enbart ska krävas ”skäl” för en bostadsrättsägare att få hyra ut, mot dagens ”beaktansvärda skäl”, enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet och Justitiedepartementet.

Det ska göra att det blir lättare att få igenom en uthyrning i andra hand.

– Vi behöver utnyttja de bostäder vi redan har på ett bättre sätt, både för att underlätta för unga och för att inte bostadsbristen ska bli en bromskloss för tillväxt, säger Bostadsminister Stefan Attefall (KD) i pressmeddelandet.

Föreningar ska få ta ut avgift

Regeringen föreslår också att bostadsrättsföreningar ska få ta ut en särskild avgift av den som hyr ut sin lägenhet i andra hand. På det sättet ska föreningen kompenseras för det merarbete andrahandsuthyrningen kan innebära.

Borättsföreningarna ska själva få bestämma hur hög avgiften ska vara, men taket blir på 44.000 kronor.

Regeringens mål är att de nya reglerna ska börja gälla 1 juli i år.

Fakta: Förslagen och effekterna

”Skäl” räcker för att föreningen ska ge tillstånd till andrahandsuthyrning i stället för dagens ”beaktansvärda skäl”.

Den avgift som bostadsrättsföreningarna föreslås få ta ut får vara sammanlagt max tio procent av prisbasbeloppet per år. Prisbasbeloppet är i dag 44 400 kronor för inkomstår 2014.

Enligt uppgifter har fjolårets förändrade regler, som bland annat ger bostadsrättens ägare rätt att ta ut hela kostnader för bostaden i hyra, lett till nästan 30 procent fler utannonserade ettor, tvåor och treor i Uppsala, i Malmö har utbudet ökat med 35 procent och i Stockholms län med 22 procent under 2013 jämfört med 2012. Samtidigt har förstås också hyrorna ökat.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.