Rekordmånga ficktjuverier i stan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har antalet ficktjuverier slagit rekord, enligt Citypolisen.

Den sista veckan i november anmäldes nästan 300 fickstölder i innerstaden, jämfört med omkring 200 en vanlig vecka.

Det är främst mobiltelefoner som försvinner, men på senare tid har tjuvarna även börjat plocka åt sig armbandsur av dyrare modeller.

SL varnar

Dagtid sker de flesta stölderna på platser med mycket trängsel, som till exempel i tunnelbanan. SL varnar nu för ficktjuvar på sina skyltar i tunnelbanan.

– Ofta samarbetar två till fyra personer. En distraherar offret, medan de andra plockar till sig värdesakerna, säger Peter Enell på Citypolisen till ABC.

Vanligt på platser med stor trängsel

Kvälls- och nattetid sker fickstölderna ofta i samband med att folk går hem från krogen. Ofta på platser runt Götgatsbacken, Slussen, Skeppsbron eller Medborgarplatsen.

– Ficktjuvarna kommer fram för att kramas, dansa eller visa ett fotbollstrick. De är närgångna och offret förstår inget förrän det är för sent, säger Peter Enell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.