Rekordmånga samtal till istappsjouren

Uppdaterad
Publicerad

Risken för snöoch isras är som störst när temperaturen växlar. Under det senaste tövädret träffades flera personer av fallande istappar.

Polisen fick flera larmsamtal om olyckor och på Östermalm i Stockholm totalförstördes flera bilar av stora isblock som föll från taken.

Rekordsamtal

Många anmäler farliga istappar och risk för snöras till istappstelefonen, en jourlinje för Stockholms län. I helgen fick jouren 100 samtal – rekord.

– Den här vintern har vi hittills fått in 3.200 samtal, berättar Fredrik Tamm, ansvarig för istappstelefonen. Det ska jämföras med en normal vintersäsong då vi brukar få omkring 1.400 samtal.

14-åring dog

Jourlinjen kom till efter en dödsolycka 2002 på Drottningggatan i centrala Stockholm då en 14-årig pojke dödades av ett nedfallande isblock.

– När vi får en anmälan så skickar vi ett larm till den som är ansvarig för fastigheten. Problemet är att det just nu är brist på röjningsarbetare, säger Fredrik Tamm på istappstelefonen.

Hög fart

Hustakets vinkel avgör var snön hamnar. Branta takvinklar ger tung snö och is extra fart som då hamnar långt ut på trottoaren när den lossnar. Farten kan nå upp till 60 km/timmen och säkrast är att gå nära husväggen. Istappar är ofta bara delar av större isblock som kan väga upp till 200 kg. Däremot bör man undvika att gå direkt under stuprör med is.

Halt nerifrån

På många sjukhus har halkolyckorna skapat en pressad situation. Flera har tagit in extrapersonal och även fått ställa in planerade operationer. Handleds- och fotledsfrakturer hör till de absolut mest vanliga skadorna när fotgängare halkar.

Yvonne Åstrand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.