SL-remsan snart ett minne blott

Uppdaterad
Publicerad

Sista augusti stämplas den allra sista remsan och reskassebiljetten tar över för enstaka resor på SL. Men systemet har fått mycket kritik, både av busschaufförer och passagerare som menar att det är för komplicerat.

Reskassan är ett av SL:s access-kort som ladda med en valfri summa, som sedan kan användas för enstaka resor, till skillnad från 30-dagarskortet som gäller för en period.

Men krånglet börjar med att på Reskassan måste man välja vilken standardresa man ska åka, alltså hur många zoner man brukar passera. När man sedan åker en annorlunda resa än standardresan så måste man själv som passagerare knappa in det när man går ombord på bussen och många klagar på att det lätt blir fel och att det tar tid.

Busspassageraren Detlow Neuman var med om just detta och tycker att största nackdelen är att det inte alltid är rätt antal kuponger som dras på Reskassan. Han får medhåll av bussföraren Anders Sund som tycker att det är ett mycket krångligt system.

Ett annat problem är att man kan ladda kortet på internet, men det kan ta upp till tre dagar innan pengarna finns på kortet och vanligaste klagomålet är att man inte lätt ser hur mycket pengar man har kvar på kortet.

Biljett med kontokort

Inte heller trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) är nöjd.

-Det lever inte upp till modern teknik, men SL jobbar med tekniken för att det ska bli bättre, säger han.

Ett annat problem är att för den som bor långt från ett försäljningsställe har svårt att köpa SL-biljetter för en enkel resa. Miljöpartiet lägger på tisdag fram ett förslag i trafiknämnden om att slopa zonerna samt att göra det möjligt att betala direkt med kontokortet på bussen, då kan alla åka när som helst, menar man.

-Vi vill införa automater på bussar och lokalbanor som kan läsa både access-korten, där man kan betala biljetten direkt med kontokort och som till och med kan läsa sms-biljetterna. Då får vi ett mycket enklare betalsystem, och det här systemet finns redan i andra städer, säger Yvonne Blombäck, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Kanske är det något vi kan få i framtiden. Att betala med kontokortet direkt är något som även Christer G Wennerholm vill. Där är Alliansen och Miljöpartiet helt överens. Han säger att det är något han vill införa snabbt men att man ännu inte har någon prislapp för att införa ett sådant system.

En nyhet kommer dock redan nästa vecka som ska underlätta för den som reser mycket sällan och även för besökare och turister. Den 31 augusti lanseras nya enkla engångskort förladdade med en enkelbiljett eller 24-timmars och 72-timmarsbiljetter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.