Revisorer kritiserar världskulturmuseer

Publicerad

Bland annat anses museerna ha gjort obefogade nedskrivningar av kulturtillgångar.

Statens museer för världskultur kritiseras av Riksrevisionen för en rad brister och felaktigheter i årsredovisningen för 2013. Bland annat anses museerna ha gjort obefogade nedskrivningar av kulturtillgångar, vilket lett till fel som att konsten från Statens konstråd redovisats med ett negativt värde, skriver nyhetsbyrån Sirén.

I resultatredovisningen saknas kostnadsuppgifter och underlag, och i ett avsnitt i årsredovisningen har man redovisat ”publikens betyg” av vissa utställningar, men det finns inga uppgifter om hur publikundersökningarna har gått till eller hur många som har besvarat frågorna.

Riksrevisionen skriver i sin revisionsrapport att man önskar information från museerna senast den 12 maj med anledning av sina iakttagelser.

I myndigheten ingår i Stockholm Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och bergrummet. I Göteborg finns Världskulturmuseet, där också kansliet ligger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.