Foto: TT

Fler ägare säger ja till VW:s Scaniabud

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank Robur och Trejde AP-fonden säger ja till Volkswagens bud på 200 kronor per aktie på Scania. Scanias aktiekurs steg med nästan elva procent efter beskedet.

Swedbank Robur skriver i ett pressmeddelande att man noga beaktat de slutsatser som den oberoende kommittén kommit fram till men man finner ändå erbjudandet skäligt. Swedbank Robur har 1,9 procent av aktierna i Scania. Därmed talar mycket för att VW får igenom sitt bud.

Svårare för nej-sidan

Budtiden på Scania går ut på fredagen. Fler innehavare har tidigare tackat nej till budet med motiveringen att budet inte avspeglar Scanias långsiktiga fundamentala värde. Nej-sidan behöver dock 10 procent bakom sig för att kunna stoppa köpet. Den siffran blir nu med Roburs ja svårare att nå.

– Roburs ja ökar sannolikheten för att budet går igenom. Men det är fortfarande lite smålurigt, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Nu är det 5,7 procent av aktieägarna som öppet har sagt nej, och sedan brukar det kunna vara ett par procent av aktieägarna som inte gör någonting, bland annat för att de kanske inte vet att de äger aktier i Scania, enligt Engellau. Men sedan finns det bland annat utländska ägare, som JP Morgan Chase, som man inte vet hur de ställer sig till budet.

– Jag skulle absolut inte säga att det är en done deal, absolut inte. Jag skulle säga att det kanske är 50/50 att Volkswagen får in 90 procent tills på fredag. Annars kommer de säkerligen förlänga budet, säger han.

Skäligt bud

– Vi anser att budet är skäligt. Vi har beaktat de antaganden och slutsatser som den oberoende kommittén i Scanias styrelse kommit fram till, men vi finner budet skäligt med tanke på det långa tidsperspektivet man har när man ska realisera det här värdet, och det begränsade handlingsutrymme en liten minoritetsägare har gentemot en dominerande huvudägare, säger Marianne Nilsson, chef för ägarstyrning vid Swedbank Robur.

– Det har inte varit ett enkelt beslut. Vi gör som aktieägare en egen analys utifrån våra andelsägares bästa och därav vår slutsats. Varje ägare får göra sin bedömning, säger hon.

Samarbetet med huvudägaren i Scania har inte fungerat väl, och det har varit en viktig faktor i beslutet.

– Vi har fått dåligt gehör för minoritetens önskemål. Prognosen för ett gott samarbete framöver mot bakgrund av det är inte god, säger Marianne Nilsson.

Även Tredje AP-fonden

Under eftermiddagen tackade även Tredje AP-fonden ja till buden. ”Tredje AP-fonden har analyserat budet och anser att erbjudandet är skäligt. Samtidigt bedöms alternativet, att fortsätta vara en minoritetsägare med begränsat inflytande, inte som långsiktigt hållbart”, skriver man i ett pressmeddelande.

Tredje AP-fonden äger 2 300 A-aktier och 2 586 644 B-aktier i Scania, vilket motsvarar 0,32 procent av kapitalet och 0,06 procent av rösterna i bolaget, enligt pressmeddelandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.