Robyn vid Grammy-galan 2012. Foto: Scanpix.

Robyn prisas av KTH

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Robyn får KTH:s stora pris för sitt användande av ny teknik på nyskapande sätt.

KTH:s rektor Peter Gudmundson tycker att Robin är en mycket värdig vinnare.

– Genom sin musik, sitt entreprenörskap och sin integritet är hon en fantastisk förebild för många och hon använder sig av ny teknik på ett spännande sätt. Musik och teknik har ju många likheter – båda är gränsöverskridande och påverkar människor i deras vardag. Dessutom gillar jag personligen flera av hennes låtar, säger Peter Gudmundson i ett pressmeddelande.

Motiveringen lyder: ”Robyn (Robin Carlsson) är en världskänd kulturperson med stor integritet. Samtidigt som hon är en välrenommerad sångerska är hon även låtskrivare, inspiratör och entreprenör.

I sitt skapande använder hon sig av den nya tekniken inom IT, ljud och film på innovativa och spännande sätt. 

För att skapa kontroll över sin musikverksamhet och kreativa process har hon valt att ge ut skivor på eget skivbolag. Både i Sverige och utomlands har hon etablerat sig som stilikon och förebild för en publik i alla åldrar.”

”Överväldigande”

– Jag kan ärligt säga att det är svårt att ta in. Att juryn tycker att jag stämmer in på beskrivningen för KTH:s stora pris – det är ju överväldigande att tänka på. Jag känner stor ödmjukhet inför att vara en av pristagarna för det här fantastiskt fina priset, säger Robyn i pressmeddelandet.

Tidigare vinnare är bland andra Spotifys grundare Daniel Ek, modeskaparen Gunilla Pontén, fotografen Lennart Nilsson, Tekniska museets grundare Torsten Althin, Nobelpristagaren Hannes Alfvén, sexualupplysningspionjären och RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen samt Volvos medgrundare Assar Gabrielsson.

– Jag kommer att donera pengar till ett ändamål som jag känner speciellt för och som har samklang med prisets karaktär. Jag funderar fortfarande. Det finns så många viktiga frågor, men jag skulle önska att det ska reflektera framtidsvision, pedagogik och ha en vetenskaplig förankring, säger Robyn i pressmeddelandet.

KTH bygger Robyn-robot

KTH och Robyn har en anknytning sedan tidigare. Artisten besökte skolan i våras, för att diskutera en robot som byggs i hennes ära.

Det är mekatronikstudenterna som har valt att dedikera årets robotbygge till Robyn, eftersom de har tolkat låttitlar som ”Fembot” och ”Robot Boy” som en uppenbar kärlek till robotar.

Robyn har själv fått bidra med åsikter kring robotens utseende, material och dansrörelser. Det projektet avslutas i januari 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.