Röda Korset slutar med äldrevård i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korset ska sluta driva äldreomsorg i Stockholms stad eftersom de anser att det inte går att hålla omsorgen tillräckligt bra med ersättningen från Stockholms stad.

Ersättningen från Stockholms stad är inte garanterad utan bygger på ett system där boenden delas in i tre nivåer efter vilket behov av vård de har. Den tredje nivån kräver mest vård och får därmed högst ersättning. Eftersom de får svårt att planera verksamheten ekonomiskt, har Röda korset fått skjuta till egna pengar för att få den att gå runt.

– Vi betalar för lite så vi får en sämre äldrevård. I förlängningen riskerar vi att bara de aktörerna som nöjer sig med än sämre kvalitet blir kvar, säger Roger Mogert (S) oppositionsborgarråd.

Vårdföretag slutar med äldrevård

Vad tänker du om att aktörer med dagens system inte klarar av att bedriva äldre omsorg med ersättningen från er?

– Det finns många aktörer som klarar det. Men det är krångligt med tre nivåer, så vi har påbörjat ett arbete med en nivå som förmodligen förenklar. Det bör vara klart i vår, säger äldreborgarråd Joakim Larsson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdföretag slutar med äldrevård

Mer i ämnet