S: Ny t-banelinje löser Stockholms växtvärk

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholm föreslår nu en ny tunnelbanelinje från Hagsätra till Danderyds sjukhus.

Enligt Socialdemokraterna krävs det en ny linje för att lösa de krav som tillväxten och inflyttningen i Stockholm ställer.

Tunnelbanan är snabb, effektiv och tar många resenärer, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande, men trängseln gör att det inte går att bygga nya bostäder på flera ställen utan en utbyggnad.

Tunnelbanan byggs ut

”Vi ser utbyggd tunnelbana som en möjlighet att lösa både bostadsbristen och trängseln i trafiken. Det avlastar befintligt nät, ger kortare restider och stora möjligheter till ökat bostadsbyggande”, skriver S.

”Avlastar centrala snittet”

Enligt partiets beräkningar skulle den 17 kilometer långa linjen kosta 17 miljarder. Fastighetsutveckling, statlig medfinansiering och intäkter från trängselskatten kan bidra till utbyggnaden, liksom tillvaratagande av stigande markvärden, enligt förslaget.

– Vi ser att det inte bara behövs förlängning av befintliga linjer, utan också en ny linje som kan avlasta det hårt belastade centrala snittet, säger oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson till ABC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet