Så blir privatekonomin 2015

Publicerad

Låga räntor och energipriser håller nere hushållens kostnader 2015. Amorteringskrav kan i stället få motsatt effekt. Sammantaget blir det små förändringar för privatekonomin.

Att Alliansens budget vann över regeringens innebär att det inte blir några stora förändringar som påverkar hushållens ekonomi i statens budget. Dock några mindre.

Den som snusar eller röker får betala lite mer för dosan eller cigarettpaketet. Vin och sprit blir ett par kronor dyrare flaskan. Studenter kan låna en tusenlapp mer i månaden.

– I regeringens budget fanns fler privatekonomiska förändringar, medan Alliansen mest behåller det som man har genomfört tidigare, säger Jens Magnusson, ekonom på SEB.

Höjda skatter

Men det är inte bara statens budget som styr vår privatekonomi. I nästan var tredje kommun blir det skattehöjningar nästa år, med mellan fem öre och en dryg krona per intjänad hundralapp, enligt Statistiska centralbyrån. Sammantaget påverkas fyra av tio skattebetalare.

Som mest innebär det ett par hundralappar mindre i plånboken varje månad för den som tjänar 25 000 kronor.

Samtidigt kan de som jobbar räkna med löneökningar på ett par procent. I kombination med obefintlig inflation ger det mer pengar att röra sig med. Men klyftan till dem utan jobb, och pensionärer, ökar.

Låga räntor

På plussidan för hushållen finns energipriser, som sjunkit på senare tid, lågt oljepris och det låga ränteläget. Räntorna är viktiga för många, då framför allt bolån är en stor utgiftspost.

– Räntorna är låga och kommer nog att fortsätta att vara det, vilket underlättar för hushållens ekonomi. Men det finns också saker som kan pressa upp kostnaderna, säger Jens Magnusson.

Han syftar främst på de amorteringskrav som är på gång, men även att ökade krav på bankerna kan öka deras kostnader. Kostnader de då kan ta ut på kunderna genom högre räntor.

– Vi tror ju att det kommer amorteringskrav på nya bolån. Det finns många detaljer kvar för Finansinspektionen att redovisa om hur man definierar nya lån, men det verkar som att det ska gälla varje gång man byter bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.